Dünyanın En Eski Kütüphane

Dünyanın En Eski Karaviyyin Üniversitesinin Kütüphanesi

yazan Arif Ağırbaş
Bu yazıyı beğenin

Aufrufe: 1370

Dünyanın En Eski Kullanılabilir Kütüphanesi

Fas’ta yer alan, dünyanın kullanımda olan en eski kütüphanesi geçirdiği restorasyonun ardından artık halka da açıldı!

Fas’ın Fes şehrinde yer alan Karaviyyin Üniversitesi (uluslararası adıyla: University of Al Qarawiyyin) 859 yılında Fatima Al-Fihri tarafından kuruldu. Üniversitenin dünyanın halihazırda kullanımda olan en eski kütüphanesi ünvanını da taşıyan kütüphanesi son birkaç yıldır yine bir kadın eliyle restore ediliyor.

Fas asıllı Kanadalı Aziza Chaouni’nin yönetiminde gerçekleşen büyük restorasyonun ardından bu tarihi kütüphanenin bir kanadının önümüzdeki aylarda yeniden halka açılması bekleniyor.

Kütüphane, bulunduğu bölgenin tanınan bilginleri tarafından yazılmış 4 bin civarında nadir kitap ve antik Arapça el yazmalarından oluşan bir koleksiyona sahip.  Söz konusu el yazmaları arasında 9. yüzyıla ait bir Kuran el yazması ve felsefe tarihinin önemli isimlerinden İbn-i Rüşd (Averroes) tarafından yazılmış bir İslami hukuk kitabı yer alıyor.

Yeryüzündeki yaşam sürekliliğini besleyen en önemli etkenlerden bir tanesi de kültürdür. Coğrafi olarak değişen ve çeşitlilik gösteren kültür, yalnızca insanın değil, insanın var olduğu toplumların da etkileşiminde önemli ölçüde söz sahibidir. Kütüphaneler ve üniversiteler, özellikle bünyelerinde barındırdıkları misyonla söz konusu etkileşime katkı sağlayan en önemli kurumlardır. Dünya ve zaman değiştikçe gelişen insan gibi kurumlar da değişmeye devam ederler.

Dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul edilen Karaviyyin Üniversitesi bünyesindeki kütüphane de kültürel sürekliliğe fayda sağlayan en eski kurumlar arasında yer alıyor.

 

 

- Yorumunuz -

BU YAZILAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Bu yazıyı beğendiyseniz paylaşın lütfen -
Share via
Send this to a friend